Att såpskura golv
Trägolv har skurats sedan gammalt. Däremot är såpskurning faktiskt en relativ nymodighet. Fram till slutet av 1800-talet var nämligen sand det allra vanligaste skurmedlet. Såpskurning verkar vara något som uppstått i högre ståndsmiljörerna under 1800-talets första decennier som en ren högtidsskurning som utfördes endast en eller ett par gånger per år. Något bredare genomslag i landsortsbefolkningen fick denna praktik inte förrän under 1800-talets sista decennier.
De vanligaste formerna av såpa i Sverige gjordes på denna tid av animaliskt fett eller hampa. Såpa gjord på lin, kokosfett och palmolja förekom också men var mindre vanligt. Idag är linsåpa och tallsåpa de på marknaden vanligast förekommande såporna varav tallsåpan är den avgjort yngre av de två. Båda fungerar dock bra att skura golven med. Linsåporna är dock vanligen något fetare varför en mindre mängd såpa behövs vid varje skurning. Å andra sidan tenderar de också vara dyrare. Värt att notera kan vara att tallsåpa finns både gul och grön. Det här är precis samma produkt förutom att den gröna såpan färgats med pigment. Anledningen till färgningen är att såpa gjord på hampa var mycket vanligt förekommande i Skåne under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal och hampasåpa är just grön. När tallsåpan introducerades på den svenska marknaden valde producenterna därför att producera en grön variant som de hoppades tilltala de skånska konsumenterna. Det två varianterna har därefter levt kvar av tradition. Ibland hör jag misstankar om att grön tallsåpa över tid riskerar missfärga skurgolv, något jag tyvärr varken kan bekräfta eller dementera. Vad jag kan säga är dock att enstaka skurningar med grön såpa varken gör till eller från vad gäller färgning av golven. Här hos oss åker det nämligen i alla möjliga former av såpa i pytsarna när den linsåpa vi vanligtvis använder tagit slut.
Skurade golv ger över tid en levande, ljust grå yta som hårdnar något i förhållande till en obehandlad, men det tar lång tid och många skurningar för ett nytt trägolv att gråna. De nya skurgolv jag lägger in skurar jag upp mot 7 gånger med dubbel dos såpa den första veckan för att bygga upp en yta som blir något fukt- och smutsavvisande, därefter rekommenderar jag att skura som vanligt ett par gånger om året eller när golvet börjar se smutsigt ut.
Skurning görs med kallt eller ljummet vatten. Det är viktigt eftersom hett vatten kan riskera missfärga och göra golvet flammigt. Innan du börjar skura så dammsug och fukta golvet med kallt vatten med hjälp av en trasa. Du behöver inga mängder vatten, bara tillräckligt för att golvet skall bli fuktigt. Applicerar man såpa direkt på ett torrt golv kan det ge upphov till gula fläckar.
När golvet är fuktat slår du 3 deciliter linsåpa eller 4 deciliter tallsåpa i tio liter kallt vatten och skurar av golvet med en hård rotborste eller levang. Jobba dig från väggen bakåt mot dörren precis som när du målar så slipper du bli blöt om fötterna. Skura i fibrernas längdriktning. Extra jobbiga fläckar arbetas bort genom att lägga en klick såpa direkt på borsten.
När själva skurningen är avklarad så sveper du av golvet med en våt trasa för att få bort överflödig såpa. Skölj ur trasan i en pyts med kallt vatten mellan svepen. Torka till sist av golvet med en skurtrasa.
Har du stora golv är ett gott tips att skura golvet i delar för att undvika att skurvattnet torkar på träet och riskerar ge fläckar Det här är alltså egentligen den enda regeln som finns när dte kommmer till skurning: applicera inte såpa direkt på ett torrt golv och låt heller inte såpan torka in. Utöver det kan du göra nästan hur du vill och ändå få ett gott resultat.
Lycka till!