Tapetsera med lumppapper

Tapetsering i allmogebebyggelsen före mitten av 1800-talet gjordes vanligen med hjälp av 50 x 60 centimeter stora ark av lumppapper som sedan målades. Det här var ju på den tiden innan 1860 när papper kunde produceras på rulle. Tapetsering med hjälp av ark ger ett rustikt och mycket vackert intryck i form av rutmönster under färgen och historien bakom lumppappertapeten kan du läsa om i artikeln Lumppappertapetens historia

Vill du tapetsera med lumppapper på det sätt som gjordes innan 1800-talets mitt är det mycket lätt att göra själv.

Köp grålumppapp på rulle eller färdiga lumppappersark. Har du papper på rulle, så riv pappret till ark över en rätbräda eller kanten på ett bord. Klipp det inte. Storleken du skall sikta på ligger på ungefär 50 x 60 centimeter.

Stryk arken rikligt med tapetklister, vik dem försiktigt på mitten och låt dem svälla i 5–10 minuter. Gör några ark i taget så slipper det bli stressigt och övermäktigt. Om väggen är av ett sugande material så stryk även den med tapetklister.

Sätt arken antingen stående eller liggande med ett överlapp på cirka en centimeter. Båda varianterna brukar man nämligen kunna finna i äldre hus. Däremot blandades sällan liggande och stående rutor i samma rum. Om du vill börja uppifrån eller nedifrån spelar ingen roll. Det var inte heller något som var standardiserat förr i tiden. Det är heller ingen millimeterpassning som eftersträvas. Fem millimeter hit eller dit spelade ingen roll i bondstugorna på 1700-talet. Stryk ut arken mot underlaget så att de fäster väl. Stryker gör man bäst med en tapetborste. Handen fungerar hjälpligt om man inte är så nogräknad.

När alla lumppappersark väl sitter på väggen stryker du dem med limvatten för att ytan skall bli mindre sugande före målning. Limvatten blandar du av 1 del tapetklister och 9 delar vatten som du blandar väl.

Lumppapperstapeterna målas gärna med limfärg, men linoljefärg och äggoljetempera går också bra. Upplever du att resultatet blir flammigt för att underlaget fortfarande är alltför sugande, pröva med att grunda tapeten med tapetklister eller cellulosaklister som du låter torka innan målning.

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *