Tapetsera med lumppapper
Tapetsering i allmogebebyggelsen före mitten av 1800-talet gjordes vanligen med hjälp av 50 x 60 centimeter stora ark av lumppapper som sedan målades. Det här var ju på den tiden innan 1860 när papper kunde produceras på rulle. Tapetsering med hjälp av ark ger ett rustikt och mycket vackert intryck i form av rutmönster under färgen och historien bakom lumppappertapeten kan du läsa om i artikeln Lumppappertapetens historia
Vill du tapetsera med lumppapper på det sätt som gjordes innan 1800-talets mitt är det mycket lätt att göra själv.
Köp grålumppapp på rulle eller färdiga lumppappersark. Har du papper på rulle, så riv pappret till ark över en rätbräda eller kanten på ett bord. Klipp det inte. Storleken du skall sikta på ligger på ungefär 50 x 60 centimeter.
Stryk arken rikligt med tapetklister, vik dem försiktigt på mitten och låt dem svälla i 5–10 minuter. Gör några ark i taget så slipper det bli stressigt och övermäktigt. Om väggen är av ett sugande material så stryk även den med tapetklister.
Sätt arken antingen stående eller liggande med ett överlapp på cirka en centimeter. Båda varianterna brukar man nämligen kunna finna i äldre hus. Däremot blandades sällan liggande och stående rutor i samma rum. Om du vill börja uppifrån eller nedifrån spelar ingen roll. Det var inte heller något som var standardiserat förr i tiden. Det är heller ingen millimeterpassning som eftersträvas. Fem millimeter hit eller dit spelade ingen roll i bondstugorna på 1700-talet. Stryk ut arken mot underlaget så att de fäster väl. Stryker gör man bäst med en tapetborste. Handen fungerar hjälpligt om man inte är så nogräknad.
När alla lumppappersark väl sitter på väggen stryker du dem med limvatten för att ytan skall bli mindre sugande före målning. Limvatten blandar du av 1 del tapetklister och 9 delar vatten som du blandar väl.
Lumppapperstapeterna målas gärna med limfärg, men linoljefärg och äggoljetempera går också bra. Upplever du att resultatet blir flammigt för att underlaget fortfarande är alltför sugande, pröva med att grunda tapeten med tapetklister eller cellulosaklister som du låter torka innan målning.
Hej! En, kanske dum, fråga angående strykning med limvatten. Stämmer det att man gör den strykningen när all lumppapp är uppe på väggen, ocjh har torkat? Och sedan låter man limvattnet torka innan man börjar måla med färg? Hur mycket limvatten ska man ha, finns det en risk att lumppappen blir för blöt?
Hej. Det finns inga dumma frågor när det kommer till byggnadsvård. I varje fall inte här. Ja, strykning med limvatten gör du när lumppappen sitter på väggen och klistret torkat. Precis som du skriver ska limvattnet också torka innan du målar. Om du blöter upp hela tapeten finns förstås en risk att tapetklistret släpper från väggen, men så mycket fukt ska du inte tillföra. Mängd är svårt att kvantifiera men jag skulle vilja säga så här: Det ska inte rinna vatten från penseln/rollern när du tar den ur pytsen eller när du drar den längs väggen. Rinner det massor med vatten ur penseln/rollern så lägger du på för mycket.
Tror du att det går att använda färdigblandad tapetlim för att klistra upp lumppappen?
Utan att själv ha provat så skulle jag anta att det går utmärkt. Mvh/J
Hej! Går det att tapetsera med vanligt tapet ovanpå lumppappen?
Det beror på hur man menar. Vad gäller fäste är det som all annan tapet, det går utmärkt att tapetsera lager på lager. Men eftersom lumppapp sätts med rivna ark om lott så blir det väldigt ojämnt, varför man behöver göra ett grundligt underarbete innan man tapetserar över med en tapet på våd.
Kan man köpa billig lumppapp på t.ex. byggmax eller är den dyra på Gysinge bättre?
Jag har inte använt någon av dem så jag vågar inte svara. Däremot skulle jag misstänka att den lumppapp som säljs på byggmax har en mindre del textilfiber och mer cellulosa och syntetfiber än vad lumppappen på Gysinge har. Oavsett var du köper försök hitta en lumppapp utan syntetfiber och med hög textilfiberandel, så får du en bra produkt.
Hej,
om en vill tapetsera med lumppapp men inte måla det, finns det något bra sätt att skydda ytan på så att den inte blir för känslig för stänk osv. (kök)… Har limvatten en sån effekt även om jag inte ska måla?
I princip kommer limvatten att skydda ytan något, men den kommer inte bli avtorkningsbar vilket man kanske önskar i ett kök…? Det klassiska är ju att måla lumppappen varför jag inte har någon erfarenhet utanför denna typ av behandling, men vore jag i din sits hade jag provat att fernissa en lumppappbit med en fernissa utan pigment och se om det blir en yta du kan tänka dig.