Spik från Skyllbergs bruk

Presspik från Skyllbergsbruk

Järnframställningen i Skyllberg i Närke omnämns första gången i skriftliga källor 1346 då hyttor och härdar i Rönneshytta, Åmme och Skyllberg skänktes av Kung Magnus Eriksson till Riseberga kloster. Det här gör att Skyllberg näst efter Stora Kopparberg brukar anses som Sveriges äldsta företag.  Nu var ju företag på 1300-talet mycket långt ifrån vad vi idag anser utgöra ett företag och en tävling om vilket ”bolag” som är äldst får nog ansea inte vara mer än en serie anakronismer. Det något mer moderna bruk som efterträdde den medeltida verksamheten i Skyllberg grundades och utvecklades av Louis Fineman, en från Holland invandrad bruksidgare med nära band till släkten de Geer. Vissa källor uppger att detta skall ha skett redan på 1630-talet då Fineman arbetade som inspektor på Lerbäcks bruk. 1646 erhåller Louis Fineman en donation från Drottning Kristina av Rönnestorp och Hissjö kronohemman, men det är först 1647 Fineman får kontroll över hela bruksegendomen då han träder in som arrendator av bruket. Från mitten av 1600-talet kom bruket att ägas av släkten De Geer fram till 1775 då det såldes till brukspatron Olof Burén, vilken senare adlades Burenstam. Bruket stannade i familjen Burenstams ägo till 1876 då Olof Burenstams sonson, kapten Axel Burenstam, överlät bruket till ett aktiebolag. Axel Burenstam stod kvar som största delägare fram till 1888, då familjen Svensson blev huvudägare i bolaget.

Företaget Skyllbergs bruk kom att utvidgas ett flertal tillfällen genom uppköp. 1879 köptes bland annat Skönnarbo bruk i Östergötland och 1888 Mariedamms bruk, som tidigare tillhört Godegård. Båda bruken kom att inkorporeras under Skyllbergs bruk. 1903 kom även Skogaholms bruk, som kommit på obestånd, att köpas in under Skyllberg. Skogaholms bruks herrgård blev därmed överflödig och idag står Skogaholms herrgård på Skansen i Stockholm, dit byggnaden donerades av Skyllberg 1929.

Spikfabriken i Kårberg ca sex kilometer från Skyllberg. Fotot är taget kring 1890. Digitalt Museum.

Skyllbergs bruk och dess spikfabrik i Kårberg som togs i bruk 1877, ca sex kilometer från Skyllberg ligger i Lerbäcks bergslag, vilket är ett av de områden som tillsammans med Lima och Hedemora var först med en specialisering på spik. I Kårberg kom man under historien att producera ett flertal olika spiksorter, men mest noterbar är nog Skyllbergs presspik med sitt karaktäristiska S präglat på spikhuvudet. Vid början av 1920-talet tillverkades främst presspik, klippspik och trådspik i Kårberg. Klippspiken kallklipptes ur plåt tillverkad i Skyllberg. Före bearbetning i spikmaskinen klipptes plåtarna i längder av en halv meter och mellan varje klippning vändes plåten ett halvt varv vilket sköttes av yngre pojkar. Även presspiken tillverkades av plåt från Skyllberg. Till varje presspikmaskin hörde en ugn där plåten värmdes upp innan den klipptes och pressades. Trådspiken tillverkades både i form av runda spikar och räfflad spik av i Kårberg valsad tråd och i Skyllberg dragen tråd.

Kårberg 1892 med spikverket utritat i gult.
1½ tums varmgalvaniserade press-spikar från Skyllbergs bruk. Spiken har ett ”S” i relief på huvudet. Digitalt museum
I svensk industrikalender från 1947 finns endast två bruk upptagna under produktion av presspik: Skyllberg och Ödeborg.

Av Jesper Sundelöf, Bebyggelsehistoriker


Källor och vidare läsning:

Waldén, Bertil (1947) Skyllberg I. Stockholm.

Waldén, Bertil (1949) Skyllberg II. Stockholm.

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *