Färgborttagning med ES-metoden

För att effektivt avlägsna mycket färg kan ES-metoden eller Trion-metoden vara ett alternativ.

Värme är oftast överlägset som metod för att avlägsna gammal färg från träytor. Värme kan appliceras med hjälp av speciella högwattslampor och gör att man inte mekaniskt behöver skrapa ner färgen med risk för att förstöra ömtåliga fönsterbågar eller gamla hyvlade profiler. Värme har dock sina risker eftersom det punktvis kan bli mycket varmt med risk för brand som följd. Jag är därför ibland tveksam till att använda värme vid skrapning av exempelvis utsidor på fönsterkarmar där gammalt lindrev kan fatta eld utan att man kan komma åt att släcka mellan karm och husets stomme. Att avlägsna färg med värme tar också tid om det är stora ytor man arbetar med. Ett riktvärde är att man klarar av att skrapa mellan 1,5 och 3 kvadratmeter fasad per timme med en värmelampa, lite beroende på färgtyp och lampa.

Ofta kan vi dock vara lite väl noggranna när vi renoverar gamla hus. Ur ett antikvariskt perspektiv är det en fördel snarare än en nackdel att spår av äldre färgskikt finns kvar under den nya färgen för den som någon gång i framtiden vill arbeta sig tillbaka genom husets historia. Rent tekniskt har en linoljefärg heller inget problem att fästa på gamla färglager, även om linoljans fettande egenskaper inte kommer till nytta om den målas uppepå en annan färg. Men fäster, det gör den. Det här gör att jag vid riskkonstruktioner oftast endast mekaniskt skrapar bort lös färg men låter den färg sitta som fortfarande har god vidhäftning till underlaget.

När man absolut måste avlägsna all färg på antingen stora fasader eller där risk för brand vid användning av värme är stor, så kan man emellertid använda något som förut kallades ES-metoden, och som nu bytt namn till Trion-metoden. Namnförändringen har skett på grund av att Trion Tensid AB har tagit över ES-metoden vilken tidigare såldes under namnet Takcare.

ES-metoden – eller Trion-metoden då, skall vara miljövänlig, men jag kan inte låta bli att vara lätt skeptiskt inställd till sådana uttalanden när produktens innehåll består av dimetylglutarat, dimethyl adipate, dimethyl succinate  och 1-metoxi-2-propanol Trietanolamin, ämnen vars säkerhetsdatablad slår fast att de är irriterande vid ögon och hudkontakt samt skadliga för marina miljöer. Någon oberoende utredning av ES-metodens påverkan på miljön har jag tyvärr inte lyckats hitta utan uppgiften att metoden är miljövänlig kommer ensidigt från ägare och återförsäljare av ES-metoden. Jag är rädd att ordet ”miljövänlig” här är en fråga om relativitet och hur man väljer att definiera begreppet. Metoden används idag dock i antikvariska sammanhang för att åstadkomma en för underlaget skonsam färgborttagning.

ES-metoden, eller Trion-metoden, består av flera olika blandningar med olika egenskaper och styrka beroende på underlag som skall behandlas. Metoden avlägsnar färg lager för lager om färgskikten inte har en absolut vidhäftning vid varandra. På äldre hus kan behandlingen därför behöva göras flera gånger tills man når trädjup. Det fungerar så att underlaget som skall behandlas penslas eller sprutas med kemilkalielösningen och ytan plastas därefter in. Efter en väntetid som beror på yta och underlag släpper färgen från underlaget och kan enkelt skrapas as.

Arbetsgången för en träfasad eller fönsterkarm ser ut som nedan:

  1. Täck marken under fasaden eller fönstret för att enkelt kunna samla upp färgrester.
  2. Applicera ES flödigt. Det skall inte arbetas in, utan en pensel kan i princip användas som spackelspade. Använd skyddshandskar, skyddskläder och skyddsglasögon.
  3. Applicera täckfolien. Statiskt laddad folie (tex 3M, Stokvis eller Tesa) underlättar arbetet. Silvertejp fungerar bra för att fästa folien i över- och nederkant för att förhindra att regnvatten kommer in bakom folien. Större luftbubblor i folien punkteras med nål.
  4. Verkningstiden varierar med temperaturen, färgens ålder, färgtjocklek och ytstruktur. Se produktbladet. Tiden varierar mellan 15 minuter och 96 timmar. Ju tjockare, kallare och grövre, desto längre behandlingstid.
  5. När färgen släppt från underlaget går den att skrapa bort. Färg på plåttak och plåtfasader kan avlägsnas med högtryckstvätt. Att använda högtrycksvatten på träfasader är dock aldrig tillrådligt eftersom det i princip injicerar vatten i virket.
  6. Avsluta med lätt tvättning med svamp och varmt kranvatten. Kvarvarande intorkad ES i trä kan sitta kvar eftersom den inte löser upp ny färg.
  7. Lämna färg- och ES-rester på återvinningsstation.

Lycka till!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *