Om Saltarvet

Det här är Saltarvet. Eller Neumans bageri som det en gång i tiden hette. Året är 1927 eller 1928, ett par år efter att huset började byggas 1925. Just i dagarna har den nya brödbilen, en Ford, levererats vilket förstås tarvar ett fotografi. På trappan står Hilma och Gustav Neuman som äger bageriet och betraktar stolt nyinköpet. Bageriet hade startat i Lerberget redan 1923, men då nere vid hamnen. 1926 flyttar man upp i det nya bageriet med tillhörande bostad och brödbutik. Här drevs verksamheten fram till 1965 då bageriet lades ned. Femtio år senare flyttade jag och min familj in i huset som vid det laget var i stort behov av restaurering. Neumans bageri nu blivit basen för Saltarvets byggnadsvård och långsamt klär vi av huset de senaste decenniernas årsringar. Vi lappar och lagar och skrapar på ytan och gräver oss långsamt tillbaka till 1925.


Saltarvet är en portal för byggnadsvård och bebyggelsehistoria och jag som driver Saltarvet heter Jesper Sundelöf och är arkitektur- och bebyggelsehistoriker med flera byggnadsvårdsprojekt i bagaget. Saltarvet bedriver folkbildning inom byggnadsvård och arkitekturhistoria samt rådgivning i frågor gällande det bebyggda svenska kulturarvet. På Saltarvet samlar vi kunskap om hur den svenska bebyggelsen såg ut förr i tiden och hur man bäst tar hand om gamla hus för att de skall få leva kvar in i framtiden. Här hittar du allt ifrån instruktioner för fönsterrenovering till uppmätningar av historiska träpaneler. Hittar du inte vad du söker efter kan det bero på att vi ännu inte hunnit skriva om just dina funderingar. Då får man antingen ge sig till tåls, eller så får man skriva en kommentar eller skicka ett mail med förslag på ämnen, så kanske vi diktar ihop något om just det du vill veta. Varje vecka publicerar vi rykande färska artiklar på högaktuella historiska ämnen just här.


Historisk stil och byggnadsvård kan vara svårt när man är nybörjare. Vårt bebyggda kulturarv är dock beroende av fler entusiastiska byggnadsvårdare i vårt land. Vi tror därför att byggnadsvården måste vara folkbildande för att vara relevant, varför vi försöker undvika pekpinnar och har förståelse för svårigheterna alla vi byggnadsvårdare brottas med. Vi är heller inte själva perfekta. Men vår intention är genuin. Och vi hjälper gärna till.


Om det skulle behövas så når man mig på saltarvet@gmail.com.