Klippspik från Christiania Spigerverk

Klippspik från Christiania Spigerverk. Fotograf Eva Persson.

Jag fick för ett par dagar sedan ovan fotografi på en klippspik, eller mer korrekt en presspik, som hittats vid den pågående rivningen av det gamla taket på Botkyrka kyrka utanför Stockholm. Upphittaren funderade på vad symbolen på spiken betydde och och om det gick att bestämma åldern på spiken. Det är klurigt det där med datering av spik eftersom den ena spiken är den andra lik om man inte är riktigt duktig på skillnaderna mellan de olika brukens produktionsprocesser och det vill jag inte påstå att jag är.

Klippspik lär ha producerats i begränsad upplaga första gången under 1700-talets första hälft av Christofer Polhem baserat på en idé av metallurgen Sven Rinman. Men det här får man nog mer se som en experimentproduktion. Mig veterligen så påbörjas den allra första serieproduktionen av klippspik av Jeremiah Wilkinson i Rhode Island 1777. Och visst kan man tänka sig att någon form av import möjligen gjorts till Europa, men om någon forskning gjorts på det området så har jag tyvärr inte lyckats hitta den. Oavsett hur det är med den saken så vet vi att någon storskalig produktion av klippspik inte påbörjades i Sverige förrän 1855. Misstankar finns dock att en mindre serieproduktion gjordes vid Nyby bruk från 1845. Hur som helst så gör det att vi brukar säga att klippspik man hittar i allmogehus generellt är senare än 1840-tal. Och närmare datering än så är svår att göra. Maureen Philips som forskat på amerikansk spikproduktion konstaterar något uppgivet i ”Mechanic geniuses and duckies redux: Nail makers and their machines” att klippspik producerad efter 1830 nästan är omöjlig att skilja från modernt tillverkad klippspik. Men den här gången har jag faktiskt lite tur, för den här spiken som klippts ur ett plåtämne har sedan pressats för att få sin slutliga utformning med två korslagda S på spikhuvudet.

En äldre variant av Christianias stämpel.

De två korslagda S:en är logotypen för Christiania Spigerverk som grundades i Oslo 1853 och vars spik bär loggan på varje spiks huvud som en kvalitetsmarkör. 1929 avknoppades Christianias spik och skruvproduktion in i dotterbolaget Forenade Nagle- og skruefabriker men spiken behöll Christianias logga på huvudet åtminstone  till och med 1938. Mellan 1898 och 1938 producerade Christiania även presspik med samma logga på spikhuvudet vid Ödeborgs bruk i Dalsland. Likheten med tredje rikets hakkors gjorde dock att företagsmärket byttes ut någon gång före krigsslutet 1945. Tyvärr har jag inte tillgång på ett tillräckligt stort källmaterial för att kunna säga exakt när den funna spiken är producerad, men det faktum att Botkyrka kyrka senast lade om taket 1928 så är väl en kvalificerad gissning att spiken är producerad någon gång i mitten av 20-talet och absolut senast 1928. Och det är intressant i sig eftersom spåntak, som ligger på Botkyrka kyrka, vanligtvis slogs med trådspik.

Brittisk annons för Christianias spik 1938.

För den som är intresserad av klipspikens historia så kan jag rekommendera att slå ett getöga på USA, där betydligt mer forskning på området har gjorts. Titta gärna närmare på arbeten av Maureen Philips, Lee H Nelson eller Ivor Noel Hume.

Illustration av Kim Cullen Cobb vid Smithsonian Institue av amerikansk spikkronologi
Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *