Slott, borg, kastell och palats – Herrgårdarnas etymologi

Kalmar slott i renässansskrud av Henrik von Cöllen, Johan Baptista Pahr och Dominicus Pahr.

Vad är egentligen ett slott? Och vad är ett palats? Och är det egentligen någon skillnad? Vad är ett kastell och hör det på något sätt ihop med engelskans Castle? Och kan man kanske höra en likhet mellan engelskans manor och franskans manoir? I den här korta artikeln reder vi ut de aristokratiska byggnadernas etymologi och vi börjar med det svenska slottet.

En vanligt traderad definition av begreppet slott i Sverige är att ett slott på något sätt skall vara kopplad till kungamakten. Det här är en definition som också går att återfinna i Nordisk familjebok från 1917, som slår fast att en byggnad för att få kallas slott skall vara en till staten eller hovet tillhörig byggnad, avsedd som bostad för en kunglig person eller hans ställföreträdare. Andra definitioner är dock inte fullt så begränsande. Svenska Akademins ordbok menar till exempel att ett slott är en befäst plats – eller i utvidgad nutida betydelse, en monumental byggnad – helt eller delvis omgärdad av vallgrav, bebodd eller ursprungligen avsedd att bebos av kung eller annan furstlig person, adelsman eller kunglig styresman.

Begreppet slott som sådant har från början dock inget med rang eller titel på byggnadens ägare att göra utan är helt kopplat till byggnadens funktion. Ordet slott, kommer nämligen från lågtyskan slot som betyder dörrregel eller befäst plats. Ordet är etymologiskt kopplat till något som går att låsa och är besläktat med högtyskans Schloss (slott) och Shlüssel (nyckel). Begreppet slott kom under medeltiden att ersätta det äldre tyska uttrycket Burg (borg) och skulle senare också att ersätta begreppet ”hus” som under medeltiden var den vanliga benämningen på en befäst plats i Sverige vilket vi kan återfinna i exempelvis Nyköpingshus och Glimmingehus. Ordet tycks ha inkommit till Sverige under 1300-talet och finns belagt sedan denna tid bland annat i Skånelagen

Från latinets castellum, som betyder befäst plats, kommer ett antal ord med samma eller liknande betydelse som det svenska ”slott”. Kastell eller citadell avser en mindre befäst plats. Består befästningen endast av ett ensamt torn, kallas det kastal. Samma betydelse har kastel i Tyskland och kasteel i Nederländerna. Ett castle i England kan däremot vara betydligt större och avser ett befäst slott med murar och torn. Även det franska chataeu kommer ifrån latinets castellum, men betydelsen är mycket vid och ett chatteau kan vara alltifrån ett mycket stort slott till en enkel huvudbyggnad på en vingård. Ur det här perspektivet liknar chatteau mer den engelska beteckningen country house, vilket är ett samlingsnamn på slott, herrgårdar och större hus tillhörande adeln och Englands landed gentry. Ett större country house refereras i England till som stately home. Termen Great House avser dock enbart hushållets storlek och kräver att det skall finnas en hierarkiskt organiserad arbetsstyrka, mycket likt ett av de kriterier som gäller för svenska herrgårdar. Termen för ett befäst franskt slott är ”chateau fort”.

Manere på latin betyder ”att stanna” och från denna term kommer ett antal besläktade ord för herrgård som anspelar på bofasthet. Det franska manoir, som kan översättas direkt till det engelska manor var en byggnad som i Frankrike ursprungligen beboddes av en adlig person, men vars huvudbyggnad var mer modest än ett chatteau. De engelska termerna manor och mansion inbegrips båda inom definitionen för country house. För att kategoriseras som manor skall huset inneha ett större gods och en längre historia. Ett mansion är mindre och har inte krav på tillhörande mark. Termen för mansion är i Frankrike maison de maître, vilket avser ett större borgerligt hus uppfört under 17-och 1800-talen. En annan variant är Hôtel Particulier vilket avser ett palatsliknande hus i stadsmiljö, det som på engelska ofta går under benämningen town house. I nederländerna översätts både town house och mansion till heerenhuis.

Palats, Palace, Palais och det italienska Palazzo, stammar alla etymologiskt från latinets Palatium vilket i sin tur kommer från Palatinen, alltså den av Roms sju kullar där Roms aristokrati byggde sina hem och som senare blev platsen för kejsarens palats. Gemensamt för termerna är att palatset till skillnad från slottet alltid saknar försvarsanläggningar. I den italienska betydelsen är palatset också alltid förlagt i en stad till skillnad från villan som ligger på landsbygden, en distinktion som till stor del även överförts till de franska, svenska och engelska termerna.


Vidare läsning

Ulväng, Göran (2009) Herrgårdarnas historia. Hallgren & Björklund.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *