
Att förmedla hur man bäst skär glas via text är svårt, svårare än det egentligen är att skära glas på riktigt. Glasskärning handlar nämligen ganska mycket om en känsla som är svår att förmedla i text, men det finns ett antal saker som är någorlunda lätta att ta på och som man bör tänka på för att inte i onödan spräcka vackra glas.
Börja med att köpa en bra glasskärare med oljebehållare. Någon sa en gång till mig att det inte går att vinna Formel 1 i en Fiat oavsett hur duktig föraren är, varför all processförbättring bör börja med material och maskiner. Så är det också med glasskärning. Glasskärare är till skillnad från Formel 1-bilar ganska billiga saker och att köpa en bättre produkt kan vara värt pengarna för att slippa fundera på om det är du eller glasskäraren det är fel på. Har du väl slagit fast att det är du som är problemet och inte verktyget är det lättare att justera hur processen utförs. Åtminstone i teorin.
Vill du kunna skära rakt är det också bra att ha skaffa en skärlinjal som ger stöd åt handen och glasskäraren när du lägger snittet. En skärlinjal kan du enkelt tillverka själv genom att köpa rak trälist av kraftigare kvalitet och montera två remsor kronlist i gummi på undersidan. På så sätt ligger skärlinjalen stadigt mot glaset utan att flytta sig när du skär.

När du skär är det viktigt att du håller glasskäraren rak så att hjulet ligger vertikalt mot glaset. Att glasskäraren lutar framåt eller bakåt gör ingenting med den får inte luta i sida för då blir snittet undermåligt. Stå på sådant sätt att armbågen kan röra sig fritt förbi din kropp och att handleden inte behöver vinklas för att åstadkomma detta. Skär sedan hela vägen, från ytterkant till ytterkant. För att komma hela vägen ut i kanten behöver du vid avslutet sikta snittet utanför glaset. Försöker du stanna precis i glasets kant är risken hög att du tappar trycket och snittet blir för kort. Skär bestämt, men inte våldsamt. Självsäkert kanske är ordet? Det skall höras ett tydligt ”ritch” i glaset när du skär, men trycket skall inte vara så hårt att glaset flisar upp i vitt mikroglas. Skär bara en gång.
När man bryter glaset görs detta enklast över kanten på skärbordet. Lägg snittet ca tre centimeter innanför bordskanten och knäck nedåt över kanten. Ger glaset motstånd kan man underlätta knäckningen genom att knacka med skärarens kula underifrån längs med snittet. Glaset kommer då att spricka längs snittet. Har man skurit av mycket lite glas, bara ett fåtal millimeter underlättar en hovtång med smala käftar och längre skaft. Knip svagt med tången nära snittet. Vik ned tången i spänn mot glaset och knip försiktigt till genom att öka trycket på käftarna.
Med lite övning kommer du snart kunna skära glas på fri hand och du kommer märka att underlaget inte spelar någon större roll. Jag skär mycket av mitt glas direkt liggande på bågen. På det sättet behöver jag inte mäta eller förmarkera snitten med spritpenna.



Lämna ett svar