Fönsterrenovering – En kort punktlista

”Nu får du väl ändå hia dig gosse”, säger farfar när jag lämnar över två tättskrivna A4 blad som beskriver hur han skall renovera sina fönster med linolja och linoljefärg. Jag tycker att jag är duktig och snäll som kommer med verktyg, färg och information till gubben, men själv är han måttligt imponerad. ”Går det inte att förklara så man fattar under tiden det tar att baka en snus, så får det va”, säger han och drar hotfullt snusdosan ur fickan. Herre min skapare! Byggnadsvård står på spel och nu är goda råd dyra! Men kanske har han rätt? Kanske är mängden information inte alltid avgörande. Kanske är det ibland bättre att informera lite och därmed få någon som aldrig tidigare provat på att upptäcka glädjen i att måla med lite mer traditionella metoder. Jag är inte helt säker på att jag hann haspla ur mig de sista orden innan snusen låg under läppen, men nedan följer i vilket fall farfars punktlista för fönsterrenovering för den som hellre vill ha mindre än mer:

  • Bry dig inte för mycket om vad olika förståsigpåare har att säga om linoljefärg. Linolja är mer en religion än en exakt vetenskap och idag finns det många olika fabrikat på linoljefärg, vissa gjorda på kokt och andra på rå linolja och med olika former av tillsatsmedel. Hur färgerna bäst skall spädas kan skilja sig markant mellan fabrikaten. Följ tillverkarens rekommendationer så brukar det bli bra.
  • Oroa dig heller inte för att göra fel vad gäller olika former av linoljor. All linolja oavsett om den är kokt eller rå och oberoende av tillverkare är bättre för dina fönster än varje annan måleriprodukt på marknaden.
  • Om fönsterglasen måste tas ur bågarna gör du det först med hjälp av att värma kittet med en högwattslampa tills det blir mjukt som ost och kan tas bort med kniv eller stämjärn.
  • Skrapa och slipa fönsterbågarna. Är bågarna tidigare målade med linoljefärg räcker det att borsta av kritande pigment och tvätta bort eventuell smuts, annars får man gärna skrapa trärent med hjälp av varmluftspistol eller högwattslampa.
  • Grånat torrt trä kan vid behov penslas med lite rå linolja innan målning. Stryk på, låt dra in i cirka trettio minuter och torka av överflödig olja med en trasa. Är träet friskt så hoppa över denna behandling.
  • Pensla kittfalsen rikligt med kokt linolja för att träet inte skall dra olja ur kittet.
  • Grundmåla fönsterbågen med linoljefärg blandat 50/50 med rå linolja eller enligt tillverkarens anvisning.
  • Om du tagit ur glasen så lägger du nu kitt i falsen, trycker tillbaka rutorna och stiftar.
  • Kitta rutorna med linoljekitt.
  • När rutorna är kittade målar du ytterligare två varv med outspädd linoljefärg eller enligt tillverkarens rekommendation. Låt torka väl innan du häktar upp fönstren igen.

Lycka till! Och skulle du vilja veta mer om hur varje moment går till så finns en grundligare steg för steg instruktion för fönsterrenovering under kategorin byggnadsvård.

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *