Fläckar på trä

Det är aldrig roligt att få fula fläckar på bord och bänkskivor. Särskilt inte om det är gamla och tidigare välskötta, eller om man själv just färdigsnickrat sitt eget kök. Men lugn, här kommer några husmorstips på hur du får bort fläckarna oavsett om de är svarta, vita eller orsakade av fett.

Svarta fläckar på trä: Svarta fläckar på ek uppstår oftast på grund av att garvsyra i eken reagerar kemiskt med metall. Det här kan ibland framstå som magi. Plötsligt uppstår en svart ring på bänkskivan oavsett hur väloljad den är. När det här händer hemma hos oss beror det nästan alltid på att någon lämnat en konservburk stående på bänken. Svarta fläckar på ek orsakade av fukt och järn tas bort med oxalsyra. Använd färdigblandad oxalsyra eller blanda oxalsyra i pulverform med vatten och håll fläcken fuktig tills reaktionen är klar och allt det svarta är borta. Det tar cirka fem minuter. Skrapa av med spackel- eller degskrapa. Slipa och olja om. Har du rabarber i trädgården kan det vara idé att prova med att gnugga en snittad stjälk över ytan eftersom rabarber innehåller just en hel del oxalsyra. Kör du oxalsyra i pulverform så är en god idé att ta det lite varligt. Oxalsyra är nämligen både giftigt och 3000 gånger kraftigare än ättiksyra.

Fläckar på trä som reagerat med järn tas bort med oxalsyra

Vita fläckar på trä: Vita värmefläckar på bord och andra ytor av lackat ädelträ kan tas bort med hjälp av T-sprit. Duscha försiktigt uppåt med spraymunstycke. Låt ligga tills det torkat, eller torka med hårtork. Var försiktig så att lacken inte börjar bubbla. Upprepa vid behov. Vita fuktfläckar på trä går även att ta bort med strykjärn med dubbelvikt smörpapper emellan. Börja på låg värme och stryk fläcken med det dubbelvikta smörpapperet emellan. Det här funkar även med en kökshandduk emellan. En annan variant på att höja värmen är att gå på med hårtork Andra husmorstips som funkar just mot vita värme-kondensfläckar är att gnida in vit ofärgad tandkräm i små cirkulära rörelser över fläcken. Räcker det inte med tandkräm kan man blanda ut tandkrämen med 50% bakpulver. Baolin Möbelpolish och metallputsmedel skall enligt uppgift också fungera att gnugga fläcken med. Putsmedelstanterna som bidragit med tricket låter till skillnad från tandkrämarna hälsa att det är viktigt att jobba i träets fiberriktning. Jag hälsar att oavsett metod är det alltid viktigt att man jobbar försiktigt och enbart på den påverkade ytan. Arbeta varsamt och utvärdera hur ytan svarar. Tandkräm, bakpulver och T-sprit har i för stor mängd alla möjligheter att lösa upp eventuell lack.

Fettfläckar på obehandlat trä: Fettfläckar som orsakas av olja eller smör på obehandlade träytor tas enklast bort med ren hushållsättika. Lägg på ättika för att lösa fettet, torka därefter av med trasa lätt fuktad med varmt vatten.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *