Krypande linoljefärg

Ibland händer det att linoljefärg kryper, det vill säga pärlar sig som vatten på en gås. Ett exempel på detta ser ni på fotot ovan. En duktig kulturmålare jag känner säger att det här oftast händer på sensommaren och tidig höst när den relativa fuktigheten i luften är som högst. Det är dock ingenting jag kan verifiera själv. Jag upplever istället att det här händer lite då och då utan någon särskild relation till årstiden och har mer att göra med mitt underarbete. Orsaken till det här fenomenet beror på att ytan som målas är mättad av olja och allt för slät för att färgen skall hitta fäste. Att färgen börjar krypa är alltså ett tecken på att ditt arbete fram till sista strykningen har varit riktigt bra. Träet har slutat suga olja och oljan har bundit i ett slätt polymerskikt utan ojämnheter som den nya färgen kan fästa i.

När det här händer innebär det ingen katastrof, utan går att lösa enkelt med någon av flera möjliga metoder. För det första, har du förvarat dina penslar i rå linolja, se till att penslarna är ordentligt avstrukna. Så fort träytan är mättad kan träet nämligen inte suga upp mer av den viskösa råa oljan. Så det är liksom grundförutsättningen. Därefter kan du välja om du vill gå på en mekanisk eller en kemisk lösning. Den mekaniska lösningen innebär att du ruggar ytan med ett finkornigt sandpapper och därmed skapar ojämnheter som din linoljefärg kan binda i. Det här är det bästa valet om du inte vill använda kemikalier. Att torka av ytan med kemikalier är definitivt snabbare, men kanske inte lika trevligt. Jag upplever att T-röd fungerar bäst för det här ändamålet, men balsamterpentin är också ett möjligt val. Eller ammoniak. Faktum är att det även fungerar att gnugga en halv lök över ytan även om jag tycker det känns lite väl antroposofiskt ibland.

Har du redan hunnit måla en större yta när du upptäcker att färgen kryper och det inte längre är praktiskt möjligt att torka av färgen för att gå på med någon av huskurerna ovan, så rekommenderar jag att låta färgen ligga ett par timmar och sedan stryka ut den med en torr pensel. Det brukar göra tricket!

Lycka till!

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *