Materialguiden

De senaste veckorna har jag fått flera frågor rörande material- och färganvändning, bland annat rörande fördelar och nackdelar med naturfärger i förhållande till akrylatfärger. I samtliga fall har jag i svaret bifogat en länk till Riksantikvarieämbetets materialguide. Jag insåg därför att jag tydligen sitter på en liten guldgruva som alla ännu inte hittat fram till. Jag vill med denna korta flash därför bara slå ett slag för ämbetets alldeles eminenta sammanfattning av byggnadsmaterial i skriften ”Materialguiden” som innehåller korta historiska tillbakablickar om material som kalk, gips, koppar, linoljefärg, akrylat, limfärg, cement, bets, asbest, silikat och mängder med andra material. Här hittar du också information om materialens fördelar och nackdelar samt var, när och i vilken form materialen anses försvarbara att använda i restaurationer. Nästan oavsett vilket material du har funderingar om är den här skriften en bra första anhalt då den ofta svarar på de vanligaste frågorna du kan tänkas ha. Och bli inte avskräckt av omfattningen på nästan 600-sidor, innehållsförteckningen är supertydlig, kika efter det material du har funderingar runt och hoppa direkt till sidan. Du behöver inte läsa den pärm till pärm! Trevlig läsning!

Materialguiden – Rapport från Riksantikvarieämbetet

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *