Kittvälling

Fönsterrenovering är både roligt och ett återkommande kärt bekymmer för alla med hus. Det är dessutom något som fler borde ägna sig åt så kanske det inte vore så många av våra kulturhistoriskt värdefulla fönster som gick på tippen. Gör man sitt fönsterunderhåll löpande så är arbetsbelastningen heller ingenting att oja sig över utan kan ofta avklaras rätt enkelt genom en begränsad arbetsinsats varje vår. Idag vill jag därför visa ett litet fönstertrick som kallas för kittvälling .

Kittvälling är ett enkelt sätt att bättra på kitt som ännu fäster bra vid underlaget men fått sprickor eller där kittet börjat släppa i kanterna, som kittet på fönstret på fotografierna gjort. Kittet har fransat sig något vid glaskanten och en del mindre sprickor har öppnat upp sig mellan kitt och kittfals. Trots det sitter kittet som järnet och bågen är nästan helt nymålad. I stället för att värma bort kittet och kitta om tänker jag fylla sprickorna med kittvälling, måla över och hänga tillbaka bågarna. En övning som inte tar mer än någon timme.

Att göra kittvälling är ingen konst. En klick linoljekitt vispas ut med en träspatel i lite kokt linolja. Här kan man prova sig fram till rätt konsistens. Exakta blandningsförhållanden är svårt att orda om eftersom smaken är som baken ,men som namnet antyder är målbilden just en vällingkonsistens som lätt går att pensla ut. Kittvällingen påföres sedan med pensel. I varje fall tycker jag det är det enklaste. Viktigt är att vällingen hittar ner i alla sprickor och att de fylls upp så mycket som möjligt. Överflödig kittvälling tar jag bort genom att pudra över ren krita som jag masserar in i vällingen. Dels hjälper det att fylla upp alla sprickor och välling som runnit ut på glasen lossnar lätt från rutan. Sedan målar jag bågarna direkt. Ingen konst alls!

Både linoljekitt och krita hittar du hos din närmsta byggnadsvårdsbutik eller kan beställa via internet. Det är en väl värd investering, för det här lilla tricket tillsammans med att varje vår stryka sina linoljemålade fönster med lite kokt linolja på en trasa kan skjuta upp ett större underhåll i decennier. Kanske till och med i århundraden.

Kittvällingen appliceras med pensel överallt där sprickor finns.
Sedan pudras krita över den överflödiga vällingen och maseras in.
Kittvällingen och kritan har fyllt upp sprickorna. Konsistensen är nu som ett mycket löst kitt.
Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *