Pluggning och Proppning

Pluggning som sammanbindande fog i fönster görs genomgående inifrån och ut.

Pluggning är en metod att foga samman två trästycken med hjälp av träplugg, eller rundtapp som man ibland också säger. Egentligen är det ett lite märkligt uttryck eftersom träplugg inte alls alltid är rund, vilket vi återkommer till. Jag har lärt mig att det även heter pluggning när man förstärker ändträ med träplugg och när man borrar ur knast och ersätter med kvistfritt trä, men att det heter proppning när man med hjälp av träplugg döljer försänkt skruv. Sådan här snickerisemantik är väl i ärlighetens namn inte särskilt viktig, viktigare är då att veta hur man gör för att det skall bli rätt. Jag tänkte därför att vi idag skulle titta lite närmare på den typ av pluggning och proppning som kan komma till pass vid fönsterhantverk.

Låt oss börja med sammanfogning av spröjs och båge eller över-/understycken och sidostycken. Det här görs på samma sätt med den skillnaden att spröjsen fogas med en plugg och båghörnen med två pluggar som läggs diagonalt i stycket så att de låser konstruktionen. Innan hålen borras behöver man säkerställa vinkelrätheten i bågen så den inte fogas ihop skev. Jag gör detta genom att montera ihop hela bågen varefter jag lägger den i en mycket enkel men effektiv fixtur bestående av två sedan tidigare inmätta reglar som skapar ett 90-gradigt hörn. Har man ingen sådan kan man kontrollera att bågens diagonalavstånd hörn till hörn är exakt lika stora med hjälp av ett snöre. När måtten är lika är bågen rätvinklig. Pluggningen görs genomgående. Bäst resultat får man genom att inte använda rund plugg utan täljda pluggstickor i samma material som bågen. Man kan med fördel tälja pluggstickorna fyrkantiga så fäster de rejält i bågen något man ofta hittar på äldre fönster. Pluggstickan skall vara något smalare i ena änden och lite grövre i den andra på så sätt att den smala änden går helt igenom bågen och den grövre fastnar. Belägg pluggen med ett D3-lim för utomhusbruk och slå in pluggen inifrån ut med träklubba eller hammare. Svårare än så är det inte.

Pluggstickor behöver inte täljas helt runda. Lite kanter hjälper pluggen att fästa bra.

När det kommer till pluggning av borrhål efter exempelvis att skruv fått borras ut använde jag förr färdig plugg från byggvaruhandeln. Det fungerar alldeles utmärkt som en vardagslösning om man fixar fönster åt sig själv. Men pluggning i fönster bör egentligen göras med samma material som båge och karm består av. För att kunna åstadkomma detta är en bra investering ett set med pluggskär. Pluggskär av sämre kvalitet finns billigt hos många bygghandlare och kan fungera bra som startkit. För att få riktigt rak plugg kan dock dyrare ibland också vara bättre. Titta gärna då efter ett tappborrset som både har stål för att skära själva pluggen, men också borr med helt flat botten för att borra ur själva plugghålet. Fördelen med detta är att trä kommer möta trä i botten av plugghålet vilket inte sker om du borrar med rundad borr. Tappborren är dessutom livsnödvändig när man skall borra ur träproppar satta över skruv. Här behövs ett helt plant borrhuvud för att inte förstöra den underliggande skruven. Skall man själv proppa försänkt skruv är det förstås inte svårare än att efter att skruven sänkts, skära ut en propp med hjälp av pluggskäret, fylla med lite lim och trycka i pluggen.

Pluggskär för att skära rund plugg och propp.

Både plugg och propp skärs bäst av i liv med arbetsstycket med hjälp av ett mycket vasst stämjärn som kan läggas platt på arbetsstycket. Slå till med en träklubba och hoppas på ett rent snitt. Det här är aldrig något problem när det kommer till propp och plugg skurna med pluggskär och där snittet görs parallellt med träets ådring. När det kommer till täljda stickor som måste kapas tvärs fibrerna och man inte har ett helt fantastiskt stämjärn, kan det vara en god idé att använda en japansåg istället och såga av pluggen. Ta då tag i sågbladets ände och böj bladet något medan du sågar så slipper du få tråkiga sågmärken i arbetsstycket.

Lycka till!

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *