Nytillverkat glas med gamla strukturer

Billigast munblåst och maskindraget glas finns på andrahandsmarknaden.

Vad har man egentligen för alternativ om man vill ersätta trasigt glas i gamla fönster? Bäst är förstås att helt enkelt köpa gammalt fönsterglas. Så länge det gäller valsat glas finns en uppsjö av äldre glas på marknaden som gärna vill hitta nya ägare. Även cylinderglas brukar fortfarande gå att hitta. Leta i byggnadsvårdsbutikerna och på andrahandsmarknaden. Andrahandsmarknaden är förstås bäst eftersom många ännu inte förstått vilka guldgruvor de kastar bort, varför man mycket billigt kan komma över äldre bågar med munblåsta glas. Byggnadsvårdsbutikerna har bättre koll på läget, vilket gör att de är dyrare. Originalglas är dock fortfarande långt billigare än nytillverkat glas.

Hittar man inget begagnat glas så finns det idag ett antal glas på marknaden som försöker efterlikna äldre glas vilka man beroende på storlek på plånbok kan fundera över. Faktum är att det går att få nästan vilken struktur man vill på sitt glas eftersom det finns ett fåtal glashyttor som fortfarande tillverkar glas med gamla metoder direkt för den byggnadsantikvariska marknaden. Bland annat har Glashütte Lamberts i Tyskland ett stort utbud av glas där det också går att specialbeställa glas vid behov. Att specialbeställa glas från Tyskland kan kännas både jobbigt och förstås kräva att man är ordentligt påläst för att det ska bli rätt. Enklare kan det då vara att diskutera frågan med sin närmsta glasmästare eller fönsterhantverkare som säkerligen håller de vanligaste restaurationsglasen på lager. De glas man relativt enkelt bör kunna hitta hos sin glasmästare har jag sammanställt i nedan lista:

  • Nyantikt waldglas från Glashütte Lamberts är ett gröntonat glas för de som har bågar äldre än 1800. Den gröna färgen kommer av den järnoxidhaltiga sand som användes i glasproduktionen fram till 1800-talet. Nyantik är ett munblåst glas med måttliga ojämnheter och avlånga bubblor. Kostnaden ligger mellan 3500 kronor och 6000 kronor/kvm. Glaset finns även i andra färger.
  • Restauro från Glashütte Lamberts är ett modernt klart munblåst glas med 2 mm tjocklek med måttliga ojämnheter. Glaset finns i många nyanser och i flera varianter med mer eller mindre imperfektioner och blåsor. Tanken med Restauro är att det skall kunna ersätta cylinderglas i bågar från förra sekelskiftet fram till ungefär 1930. Restauro är dyrt eftersom det är munblåst och kostar beroende på variant mellan cirka 4500 och 6000 kronor per kvm.
  • Restover från Schott är ett maskintillverkat glas som försöker efterlikna ett munblåst glas. Restoverglaset är ett glas med måttligt tillförda ojämnheter fast helt utan de blåsor som nästan alltid finns i äldre munblåst glas. Glaset är oftast kring 3 millimeter tjockt. Restover kostar mellan 2000 och 3000 kronor per kvm. Restover finns även i en variant som heter Restover Plus med lite mer ojämnheter än Restover. Även detta glas saknar dock blåsor.
  • Kulturglas är ett maskinvalsat glas med svagt parallella linjer men utan blåsor, Glaset är cirka 3 mm tjockt och passar bågar från 1930-talet och framåt och fungerar alltså bäst som ersättning för äldre valsade glas. Kulturglas kostar ungefär 1000 kronor per kvadratmeter.

För den som har gjutglas i sina äldre fönster så finns det faktiskt nyproducerat sådant glas idag, Det kallas ofta för ornamentglas i Sverige och går att hitta i former som passar de flesta äldre gjutningar. Bland annat finns det en hel uppsjö läckra glas för att ersätta 60- och 70-talens gjutna ornamentglas i dörrar och toalettfönster. För normala fönsterglas i mycket gamla byggnader kan ett lämpligt glas vara Katedralglas från Glashütte Lamberts. Glaset finns både i vitt, gröntonat och flera andra kulörer. Glaset är ca 3 mm tjockt och kostar cirka 3000 kronor/kvm

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *