Spika fönster med hästskosöm

Kavvaleriets hästskosöm från 1940-talet

Öppningsbara fönster är en ganska sentida företeelse. Tekniken att skapa gångjärn med hjälp av en malja som hängs på en stubbhake är förstås känd sedan urminnes tider, men det är först i mitten av 1700-talet som öppningsbara fönster blir vanliga i övreståndsbebyggelsen. I allmogegårdarna kommer spikning dock fortfarande att vara det brukliga under hela 1800-talet och i fattigare miljöer även en bit in på 1900-talet.

När fönstren görs öppningsbara är det en process som tar lång tid. Till en början är det bara ett eller ett fåtal fönster som görs öppningsbara i huset. Inte sällan är det också bara en av fönstrets bågar som görs öppningsbart, medan den andra spikas. Eftersom spikade fönster inte utsätts för påfrestningar har äldre spikade fönster sällan några särskilda metallförstärkningar. Det är när fönstren i rikare bebyggelse börjar göras öppningsbara under 1600-talet som vinkeljärnen dyker upp i form av ett utanpåliggande gångjärn som hängs på en stubbhake. Sådana integrerade gång- och vinkeljärn används fram till 1800-talets slut då vinkeljärn- och gångjärn kommer delas i två skilda funktioner.

Hur man spikar fönster med hästskosöm

Vill man spika sina fönster som man gjorde förr i tiden skall man undvika trådspik. Traditionellt har fönster nämligen spikats med hästskosöm. Valet att spika med hästskosöm är rationellt eftersom den avsmalnande formen gör att spiken kan dras ur utan att göra åverkan på karm och båge. Att spika med trådspik är ett vågstycke den dag spiken behöver dras ur eftersom spiken riskerar att trasa sönder karmens trä. Ytterligare en fördel med hässkosömmen är dess trubbiga skallform vilken gör att skallen inte lämnar märken i bågen när den knackas till.

Att spika fönster är ingen konst. När bågarna spikas, spikar man inte igenom bågen, utan spiken slås in i ytterhörnet på karmen. När spiken är islagen knackar man den lätt i sidledes in mot bågen så bågen sitter tätt mot falsen.  Vanligen sätter man en spik i varje båghörn cirka 10-20 centimeter från bågens över- och understycken. Avståndet beror på storleken på bågen. Principskissen här intill visar var och hur spiken skall slås i fönstret.

Hästskosöm var förr i tiden smidd i järn eller svartstål. Idag är hästskosöm för hovslageri ofta tillverkad i rostfritt stål eller koppar. Skillnader kan även finnas i storlek platthet och form. Man bör därför vara uppmärksam på vad det är för hästskosöm man köper så man får det man tänkt. Men stirra dig inte blind på vad du skall välja av de fåtal format som finns i handeln idag. Innan den industriella revolutionen kom hästskosöm i alla möjliga format och varianter. varför det inte finns någon standard för hur söm till fönster skall se ut.

Hästskosöm kan man köpa i närmsta byggnadsvårdsbutik som oftast håller söm i obehandlat järn för fönsterspikning i lager. Priset på dessa är dock många gånger högre än vad du behöver betala i lantbrukshandeln för en modern hässkosöm. Jag kan dock tipsa om att bästa och billigaste hästskosömmen hittar du i de militära överskottsbutikerna. Största kunden på hästskosömsmarknaden före 1940 var nämligen kavalleriet, och idag finns det kvar en uppsjö med obrukad hästskosöm från 30- och 40-talen vilken inte står särskilt högt i kurs bland dagens hästägare, men som gör sig utmärkt på gamla fönster.

Varianter av hässkosöm, Västerbotten. Licens: Erkännande (CC BY 4.0)

Hästskosöm på Örnanäs kulturreservat. Stycket till vänster är en kraftig fönsterkarm.

© Jesper Sundelöf, 2024

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *