Bottning med Perlite

Perlite, ett vulkaniskt glas med god kapillärbrytningsförmåga.

Perlite är ett naturligt förekommande vulkaniskt glas, så kallat obsidian, som bildas när lava med hög vattenhalt snabbt kyls ned. När glaset hettas upp till cirka 850–900 °C förångas vattnet och glaset expanderar som popcorn till mellan 7 och 16 gånger sin ursprungliga storlek och bildar ett lätt och poröst material idealiskt för vissa specifika byggapplikationer.

Perlite används för en mängd olika funktioner i dagens moderna byggindustri i allt från akustisk isolering till brandskyddsapplikationer. Inom byggnadsvården har perlite framförallt kommit att användas för isolering och dränering av mullbänksgrunder samt som lättviktsmaterial i väggar och tak där viktreduktion är viktig att åstadkomma.

När perlite används för mullbänksfyllning är det vanliga att glaset inte behöver packas nämnvärt eftersom perliten i sig inte har någon större bärande funktion då golvets tyngd upptas och fördelas av golvbjälklaget. Perlite kan dock användas som bottning även för tegel eller stengolv. Perliten måste då dock packas för att orka bära den punktbelastning som uppstår på enskilda stenar när man går över golvet.

För att Perliten ska bli stabil bör den packas cirka 15% varpå den får en bärighet jämförbar med en cellplastskiva. Packning av perlite görs lättast genom att täcka perliten med en markduk ovanpå vilken man lägger ett armeringsnät. Ovanpå armeringsnätet körs sedan en 40-50 kg tung padda till dess att perliten packats 15%. Paddan kan ersättas med manuellt trampande på nätet tills det känns stumt. Saknar man armeringsnät går det också bra med någon form av skivmaterial. Använd andningsskydd då dammet irriterar. Dammet kan dock inte orsaka stendammslunga. Får man damm i ögonen sköljer man tills obehaget är borta.

När packningen är klar kan nät och markduk tas bort om man så önskar, varefter ett toppskikt av sättsand eller lera läggas ut för att jämna av ytan innan stenen sätts.

© Jesper Sundelöf, 2024

Etiketter:,

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *