Måla med Allbäcks linoljefärg

I den här artikeln samlar vi erfarenheter, tips och trix gällande målning med Allbäcks linoljefärg. För att få en komplett beskrivning och få veta hur tillverkaren själv anser att målningen bör göras bör man kontakta Allbäcks Linoljeprodukter AB i Ystad. Många tillverkares garantier gäller endast om man följt den instruktion som utges av tillverkaren, varför jag nogsamt vill påpeka att det finns en vits att göra just det om man själv är osäker. I den här artikeln samlar vi dock erfarenheter och information som är baserade på vår erfarenhet av att måla med Ottosson linoljefärg. Tips som fungerat bra för oss och för de behov vi har haft.
Första gången jag målade med Allbäcks linoljefärg blev en stor besvikelse. Tre strykningar på två målade fasader nöttes helt ner till träet av väder och vind redan efter ett år. Det här var 2007 och jag har senare fått veta att Allbäck under en period hade problem med kvaliteten på sin linolja. Som ni säkert förstår blev det inte mer målat med Allbäcks färg utan jag hittade andra linoljefärger med längre livslängd. De här problemen har förstås Allbäck sedan länge arbetat bort och jag hörde under många år att många var nöjda med färgen och fick goda resultat utan att jag var intresserad av att själv pröva. När det så började ryktas att Ottossons linoljefärg som jag länge använt som basfärg inte fungerade ihop med Danalims linoljekitt bestämde jag mig för att ge Allbäck en ny chans och har under ett par år arbetat med framförallt vita och ljusa kulörer. Summa summarum tycker jag nog att färgen fungerar hyggligt och ger trots sin låga viskositet en ganska skön utstrykningskänsla vid målning. Det är en färg som har sina förtjänster, men även några nackdelar.
Allbäcks linoljefärg är tillverkad av avslemmad proteinfri kokt linolja vilket Allbäck gör ett stort nummer av. Egentligen är väl inte det så mycket att lyfta till skyarna för avslemmning tror jag varenda linoljetillverkare arbetar med. Förr i tiden kallades det vinterisering och innebär egentligen inget annat än att den kallpressade oljan får stå i kärl över vintern varpå slemämnena faller till botten- Därefter filtreras oljan innan den blandas med pigment. Avslemmad olja ger kortare torktider och bättre genomtorkning på grund av mindre skinnbildning än proteinrik olja. Men om Allbäcks färg har kortare torktider än någon annan färg tycker jag är svårt att säga. Ingen som jag vilket fall uppfattar utan att göra statistiska studier. Allbäcks färg torkar som alla andra inom 1-3 dagar beroende på luftväxling, luftfuktighet och temperatur.
En av fördelarna med Allbäcks färg är att någon zinkoxidinblandning inte är gjord från fabrik. Zinkoxid blandar man i sin utomhusfärg för att motstå alger och påväxt. Att färgen inte har inblandning av zinkoxid är bra för det gör att man själv enkelt kan kontrollera hur mycket zinkoxid man kan blanda i utan att riskera få en alltför spröd färgfilm. Jag tycker nog också att Allbäck får till en mycket bra glans i kulörerna. Glansen upplever jag också som något mer beständig än vad den är hos vissa andra linoljefärger. Sympatiskt är dessutom att Allbäck inte rekommenderar någon spädning av sin färg med terpentin, utan färgfilmen skall byggas upp med tre eller fyra strykningar outspädd färg, vilket är vad jag i princip alltid gör oavsett tillverkare eftersom jag inte tycker om att arbeta i terpentinångor. Däremot späder jag ibland Allbäcks linoljefärg med ren olja. Den blandning jag gör för ny obehandlad normalpanel (normalt brädgårdsvirke) utomhus innebär oftast att jag grundoljar med rå linolja. Därefter grundstrykning 50/50 färg och rå linolja. Sedan två strykningar ren färg. För fett fönstervirke och hartsrika kärnfurudetaljer blandar jag inte in någon rå linolja eftersom risken då är hög att färgen får sämre vidhäftning och börja pärla sig. Istället grundar jag med kokt linolja, (dock inte alltid utan bedömning görs från fall till fall) därefter två strykningar outspädd färg. Den topcoat med inblandning av linstandolja som jag ibland lägger på Ottossons järnoxidmättade färger för att få upp glansen upplever jag inte behövs på samma sätt på Allbäcks produkter varför sista strykningen enbart görs med outspädd färg.
Tyvärr är Allbäcks färg dock ganska tunn och rinnig vilket innebär att den också har en ganska dålig täckning i jämförelse med vissa andra tillverkares färger, särskilt Ottossons som har mycket god täckförmåga. Tre strykningar av ljusa Allbäck-kulörer innebär tyvärr inte garanterad täckning på mörkt trä och järn. Det här gör att man lätt blir frestad att pensla flödigare än man borde vilket tyvärr inte fungerar då den låga viskositeten gör att man lätt får färgardiner och russinstrukturer som följd. Resultatet blir inte sällan att jag behöver planera in ytterligare en sista strykning av mörka beslag innan leverans, en strykning som inte krävs vid användning av en mer täckande färg. Att måla fönsterlås, hakar och beslag med Allbäcks ljusa nyanser har jag helt slutat göra eftersom det utan problem krävs fyra strykningar om man skall stryka så tunt att man undviker att färgen vill rinna längs beslagen eller skapa droppar med russinformer. Till fönsterlås försöker jag istället använda en tjockare färg som är mer förlåtande och bättre täckande.
Allbäcks rekommendation är att aldrig måla i temperaturer under 14 grader. Jag tänker att det här är en ren garantiteknisk rekommendation för jag målar i temperaturer ner till 5 grader med den här färgen, något annat skulle göra det svårt att arbeta med fönsterhantverk under de skånska vintrarna och hitintills har det gått alldeles utmärkt. När det finns risk för frost och minusgrader skall man dock inte måla med linoljefärg. Vidare rekommenderar Allbäck att rengöra ytor för målning med linsåpa. Det avböjer jag också då det inte går att garantera att all såpa kan avlägsnas från en träyta. Eventuell kvarvarande såpa riskerar förtvåla färgen och göra att polymeren inte binder, så det låter jag bli.
En sista reflektion jag har är att det hade varit önskvärt om Allbäck slutade med att ha samma etikett på alla burkar. När man hanterar mängder med färg och många olika nyanser hade det varit smutt att på framsidan av burken enkelt se vad det är för nyans. Med Allbäck får man tyvärr stå och märka burkarna på locket med spritpenna för att slippa leta sig tokig bland hyllorna.
Lycka till!
© Jesper Sundelöf, 2025