Isolera råvind del 3 – Panel och skåpsluckor

Råvinden ovan bakugnarna efter panelslagning

Det skulle vara klart till jul! Så var det sagt. Men å andra sidan är mycket som sägs som inte blir av. Till exempel så skulle ju kärnkraften också vara nedlagd till jul. Julen 2010 alltså och det verkar ju inte heller bli av varför jag tänker att det kanske är skitsamma om den här vinden blir inredd till jul eller först framåt påsk. Som ni kanske minns så har vi varit tvungna att inreda råvinden ovan bageriet för att få plats med barnen som växer så det knakar. Det här har varit en lång process som inbegripit takbyte, isolering och en hel del huvudkliande för att få till ett bra system som inte skapar problem för att gammalt hus i framtiden, vilket ni kan läsa om i artiklarna Isolera råvind del 1 – Diffusionsöppet och hygroskopiskt system och Isolera råvind del 2 – Luftspalt, Träfiber & Ångbroms.

Utrymmet ovanför bakugnarna innan isolering

Under sommarens fönstersässong har projektet stått still, men nu under hösten har vi kommit i gång igen och faktum är att det börjar luta mot att bli klart. Egentligen är det bara en del knoppar, lås, hyllor, garderobsstänger, golvsocklar och lister kvar. Ja, också ska golvet målas förstås, vilket jag drar mig lite för eftersom det känns som ett sisyfosarbete.

Trappan upp till vinden

Snedväggarna och kattvindarna har fått en slätpanel i en antikvit nyans och den stående väggpanelen är slagen med pärlspont och målad med vetegrå linoljefärg från Ottossons. Tycker du att det ser flammigt ut så beror det på att panelen inte är färdigstruken utan skall få sin sista strykning på plats. Gavelväggarna är slammade med hydrauliskt kalkbruk och målade med vattenglas i en lite gråare vit nyans. Mest nöjd är jag ändå med luckorna till kattvindarna. De kommer från ett rivningskök i Röstånga. Det här med återbruk är ju tyvärr fortfarande svårt eftersom mycket av det som rivs ut ur våra hus idag inte suttit längre än sedan 70 och 80-talen. Och den perioden är ju inte jättehet i dagens inredningstrend. Att sätta in ett återbrukat 70-talskök är det inte många som gör idag. Men från det här köket har åtminstone luckorna i trä fått nytt liv hos oss. Målade med Ottossons vetegrå gör de sig riktigt bra. Som grädde på moset var de gratis.  

Köksluckor från 70-talet får nytt liv

Det sista fixet innan vi tar oss an lister och golvmålning är att bygga klart dörren och dörrkarmen till garderoben och det är faktiskt i princip nästan klart. Pluggarna för skruvhålen skall bara stämmas av, dörren skall hängas på och innerkarmen fästas. Ja, sen är det en del knoppar och lås som skall in, trappen som ska bli pärlgrå skall målas också. Och så väggen i trappen förstås som kommer få en gul kulör i samma nyans som den ursprungliga. Trappräcket får behålla sin svarta originalfärg. Och allt målas förstås med linoljefärg. Även den gröna dekorranden som en gång löpt som en markerad bröstning från hallen på bottenvåningen upp till vinden. Ja ni hör ju, det är en del fix kvar så påsk låter väl rimligt? Eller midsommar kanske? God Jul på er!

Dörrkarmen är pluggad och väntar på att stämmas.
Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *