Åtgärder mot mögel och algpåväxt
![](https://saltarvet.se/wp-content/uploads/2024/08/Svartmogel.jpg)
Alg- och svartmögelpåväxt kan vara ett återkommande problem på fönster och målade paneler och är, ett fenomen som ibland uppfattas orättvist och arbiträrt drabba vissa hus och fönster men inte andra. Anledningen till skillnaderna i hur hårt en del hus och fönster drabbas i förhållande till andra andra beror mer på husets läge och mikroklimatet där mögelpåväxten sker snarare än på färgen. Växtlighet nära huset ökar risken för alg- och mögelpåväxt och kan vara idé att avlägsna om man har stora problem med påväxt. Norrsidor är alltid mest utsatta, därefter östsidan, medan söder- och västfasader klarar sig betydligt bättre. Husets generella läge är dock svårt att åtgärda, varför det ändå oftast är färgen man får laborera med för att minska risken för påväxt.
En generell regel är att ju magrare färgen är, desto mindre risk för påväxt föreligger. Ren slamfärg utan linoljetillsatser klarar sig alltså bättre ifrån påväxt än slamfärg med oljetillsats. Linoljefärg är mest utsatt. En enkel förebyggande åtgärd vid slamfärgsmålning är alltså att använda en ren slamfärg utan linolja så har man besparat sig en hel del huvudvärk.
När det kommer till linoljefärg är den bäst beprövade metoden att blanda i zink i färgen. Förr användes blytillsatser för att förhindra påväxt, vilket idag är förbjudet varför zinken har ersatt blyets funktion. Zink kortar torktiderna och ger linoljefärgspolymeren en ökad glans. Men Zink är också ett vitt pigment, varför det inte ohämmat går att tillsätta zink i sin färg utan att få förändringar i nyansen. Zink gör även polymeren spröd, vilket ökar risken för sprickbildning i färgfilmen. Halten zinkoxid bör därför aldrig överstiga 30%.
Hur mycket zink som skall inblandas beror på tillverkare och hur mycket zink som redan är inblandat från fabrik. Allbäck rekommenderar exempelvis att tillsätta 10-20% vid målning utomhus, medan Ottossons inte rekommenderar någon tillsats alls då all deras färg innehåller zinkoxid. Vissa andra tillverkare som exempelvis Engwall och Cleasson har även en hög andel andra fungicider inblandad i färgen redan från fabrik. Kontrollera med din färgleverantör vad som gäller för just din färg.
Hur stor inblandning av zink som behövs vid målning beror även på vilket läge det är som skall målas. Scandinavian Windowcraft som arbetar med Allbäcks linoljefärger rekommenderar 10% på söder- och västsidan, 15% på östsidan och 20% på norrsidan och nära växtlighet på alla sidor. 20% inblandning är inte något problem gällande kulörförändring i ljusa nyanser. I mörkare kulörer bör man dock vara försiktig då inblandning över 10-15% kan komma att förändra färgens kulör. Allra känsligast är blå kulörer där man skall vara försiktig med en inblandning över 5-10%.
Är man orolig för nyansfärändringar på grund av zinkinblanding i mörka kulörer är ett alternativ att blanda i tjära i färgen. Tjära har också en hämmande funktion på alg- och mögelpåväxt och dess mörka färg har inte samma blekande effekt på färg som zinkoxid.
Ett alternativ till zink och tjära kan möjligen vara Atamon (natriumbensoat), vilket enligt uppgift skall ha god preventiv förmåga vid inblanding av 1-1,5 teskedar per liter färg. Atamon finns att köpa i livsmedelsaffären och på apoteket.
Ytterligare ett alternativ är bensaltensid (bensalkonklorid) vilket är en kemikalie som också används i konserveringsmedel och i läkemedel. Bensalkonklorid används idag i allt större utsträckning i vattenlösliga färgsystem för att förebygga påväxt. För blandning i färg tillsätts 2,5 ml per liter färg.
Jag vill vara tydlig med att jag själv varken använder natriumbensoat eller bensalkonklorid varför jag inte går i god för varken effekten eller resultaten på målningen med inblandning av dessa ämnen. Jag anser det vara lite som att gå över ån efter vatten och tycker själv att zinkoxidtillsättning är en tillräckligt beprövad metod för linoljefärg. Är risken för påväxt överhängande kan det vara värt att överväga att gå från linoljefärg till slamfärg. Problem med påväxt på slamfärg går istället bra att åtgärda genom inblandning av tjära alternativt att övergå till rödtjära istället för slamfärg på mycket utsatta ytor. Vi människor har ibland en nästan hopplös förkärlek för att stånga oss blodiga i hopp om att vi ska förändra vår omvärld istället för att anpassa vårt agerande till den ambienta miljön. Byte av färgsystem från ett fett till ett magert eller från olja till tjära är en betydligt enklare lösning än att försöka få alger och svampar att inte tycka om olja. Om typ av färg inte går att justera kan man ändå fundera på byta kulör. De allra flesta alg- och mögelpåväxter utomhus är helt ofarliga och utgör mest ett skönhetsproblem. Att måla i en kulör som ligger närmare möglet eller algens kulör kan därför inte sällan vara den mest effektiva lösningen för att få sinnesfrid.
Men om man redan har målat och fått problem med påväxt, vad gör man då? Här är ofta det enkla också det mest effektiva. Diskmedel brukar fungera fint för att tvätta av både mögel och algpåväxt på tex linoljefärg. Ättikssprit och vatten kan sprayas på efter avtorkning för att döda eventuellt kvarvarande mögelsporer. En skurblandning av ättika, diskmedel och vatten går bra även det.
Lycka till!