Vårtips inför fönsterrenoveringen

Så var våren äntligen här och med den fönsterrenoveringssäsongen! Ett av Sveriges allra längsta och härligaste ord! Vi pratade rätt mycket om fönsterrenovering under förra säsongen varför jag tänkte försöka att låta bli att upprepa mig år. Detaljerad information om hur man renoverar fönster hittar du bland annat i artiklarna Fönsterrenovering – instruktion steg för steg och Fönsterrenovering – En kort punktlista. Jag skulle dock vilja komma med några små tips som underlättar för alla fönstervårdare och som kan vara bra att känna till så här på våren inför årets fönsteröversyn.

Först ut är kittvälling. Det här är en nästan bortglömd kunskap i dessa tider när de flesta byggnadsvårdare är så fruktansvärt duktiga och noggranna att vartenda fönster nästan alltid verkar skrapas ned till träet och får nytt kitt vid varje renovering. Kittvälling är en snabb lösning som i många år kan skjuta upp en större renovering av dina fönster. Kittvälling blandar man genom att spä ut linoljekitt med kokt linolja till en vällingliknande konsistens. Jag använder kittvälling till att bättra på kitt som spruckit men fortfarande har en god vidhäftning mot trä och glas. Det här kan man göra vid årlig översyn av sina fönster, men även vid fönsterrenovering om man bedömer det onödigt att ta bort allt gammalt kitt eller bedömer det som riskabelt för äldre munblåst glas. Kittvällingen appliceras enklast med pensel och arbetas in i kittets sprickor. Överflödig kittvälling tas bort genom att pudra på krita och gnida runt tills den feta ytan är torr. Värt att notera kan vara att kittvälling inte räddar kitt som går att pilla bort med fingrarna, men så länge kittet har god vidhäftning är kittvälling ett enkelt och praktiskt sätt att täta sprickor. 

Före strykning med linolja
Efter strykning med linolja

Tips nummer två är färgunderhåll med kokt linolja. Bekant för alla linoljefärgsmålare är att linoljefärg tenderar att mattas av väder, vind och solens UV-strålning som bryter ned färgen. Ett enkelt sätt att förlänga tiden mellan fönsterrenoveringarna är att årligen bestryka fönstret med lite kokt linolja. Linoljan återger färgen sin glans och tillför ytterligare ett lager skyddande olja. Jag har som vana att göra det här varje år under april som är en ypperlig månad att börja sina linoljearbeten i södra Sverige. Så snart temperaturen stigit över femman och risken för nattfrost är borta är det fritt fram. Jag läger på tunt med linolja på fönstrets målade ytor och stryker ut med en bomullstrasa så att oljan inte rinner i gardiner ned över glasen. Vips ser fönstret nymålat ut och det tar inte mer än ett par minuter per fönster. När jag ändå är i farten stryker jag även mina fönsterbleck som är tillverkade av linoljefärgsbemålad järnplåt.

Efter några dagar i linoljebad har färgen löst upp sig och går lätt att skrapa av.

Tips nummer tre är färgborttagning med linsåpa vilket är för er som trots allt preventivt underhåll ändå behöver totalrenovera era fönster: Låt bemålade beslag ligga någon vecka i en burk täckta med linsåpa. Torkar såpan för att du inte satt på ett lock så tillsätt lite vatten så löser den sig. Efter en vecka i såpabad så brukar färgen ha löst upp sig och beslagen går lätt att skrapa och polera upp med lite stålull. En veckas väntetid brukar inte vara något problem eftersom du ändå skall hinna skrapa, slipa, grundmåla och kitta fönstret innan beslagen skall tillbaka på fönstret. Vill man ändå skynda på processen så lägger du beslagen i en kastrull med såpvatten och kokar upp. Är beslagen målade med latex eller akrylat så släpper färgen direkt när vattnet blir hett.

Lycka till med fönsterrenoveringen!

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *